Ingin membuat anyaman ketupat Hari Raya?
想要自己编织马来菱角?
Definisi Anyaman
Anyaman bermaksud proses menyilangkan bahan-bahan daripada tumbuh-tumbuhan untuk dijadikan satu rumpun yang kuat dan boleh digunakan. Bahan-bahan tumbuhan yang boleh dianyam ialah lidi, rotan, akar, buluh, pandan, mengkuang, jut dan sebagainya. Bahan ini biasanya mudah dikeringkan dan lembut.
Sejarah dan Perkembangan
Anyaman merupakan seni tradisi yang tidak mempunyai pengaruh dari luar. Perkembangan Sejarah anyaman adalah sama dengan perkembangan seni tembikar. Jenis seni anyaman pada masa Neolitik kebanyakan adalah menghasilkan tali, rumah dan keperluan kehidupan. Bahan daripada akar dan rotan adalah bahan asas yang awal digunakan untuk menghasilkan anyaman. Menurut Siti Zainun dalam buku Reka bentuk kraftangan Melayu tradisi menyatakan pada zaman pemerintahan Long Yunus (1756-94) di negeri Kelantan, penggunaan anyaman digunakan oleh raja. Anyaman tersebut dipanggil ‘Tikar Raja’ yang diperbuat daripada pohon bemban.
Sehingga kini beberapa negeri masih terus aktif menjalankan kegiatan anyaman di peringkat kampung. Antaranya di daerah Rusila, Dungun, Kampung Ru Renggoh, Kampung Kijing, Cendering dan Kuala Ibai di negeri Terengganu. Negeri-negeri lain yang masih terdapat aktiviti anyaman ialah negeri Perlis, Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang, Melaka, Sarawak dan Sabah.
Jenis-jenis Anyaman
Jenis Anyaman
|
Bahan
|
Hasil anyaman
|
Anyaman Mengkuang
|
Daun mengkuang
|
Tikar, tudung salji, bekas pakaian dan lain-lain
|
Anyaman pandan
|
Daun pandan duri
|
Tikar sembahyang, hiasan dinding
|
Anyaman Buluh
|
Jenis-jenis buluh yang sesuai
|
Bakul, bekas pakaian, nyiru, beg dan lain-lain
|
Anyaman Rotan
|
Rotan yang telah diproses
|
Bakul, bekas pakaian, tempat buaian anak dan lain-lain
|
Anyaman Lidi
|
Lidi kelapa
|
Lekar, bekas buah, bekas telor.
|
Anyaman ribu-ribu
|
Paku pakis ribu-ribu.
|
Tempat tembakau, bekas sirih terbus, bakul, bekas seba guna dan lain-lain.
|
Tokoh Anyaman Pandan dan Mengkuang
Puan Aminah dilahirkan pada tahun 1944. Berasal dari Rusila Terengganu Darul Iman, iaitu tempat penghasilan kraftangan anyaman yang terkenal. Puan Aminah merupakan tokoh kraf anyaman yang telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia. Pada tahun 1982 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Pertukangan tangan sezaman anjuran muzium Negara. Hingga kini beliau masih aktif sebagai seorang ahli kraftangan anyaman.
BERIKUT MERUPAKAN VIDEO DAN GAMBAR YANG MENUNJUKKAN CARA MEMBUAT ANYAMAN KETUPAT:
没有评论:
发表评论